Eivorm

Ik heb heel bewust voor deze vorm gekozen. Allereerst ligt de ei-vorm heel prettig in de hand. Als ouders wil je je kindje in je handen houden, vasthouden. Als dat door omstandigheden niet lukt, geeft de ei-vorm van het nestje wel ruimte om je kindje met nestje en al te koesteren. Door de ronde vorm is de afstand tussen jou en je kindje veel kleiner. Je kan het nestje heel goed op of in je armen dragen. Vooral de kleine nestjes lenen zich daar heel goed voor. Door het warme, zachte materiaal voelt het nestje geborgen, stevig, maar toch dichtbij.

De ei-vorm is een natuurlijke vorm. Je kindje was tijdens de zwangerschap geborgen en in de buik. De baarmoeder is het warme huisje geweest. Door de ronde vorm die het nestje heeft, krijg ik vaak de reactie dat het op de baarmoeder lijkt. Het nestje heeft een hele geborgen vorm. Je kindje wordt omringd door het nestje, wat veilig en warm aanvoelt.

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat kindjes “lucht boven het neusje” hebben. Kistjes en mandjes met een platte deksel geven mij een benauwd gevoel. Dit is puur persoonlijk, maar heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontwerp van de uitvaartnestjes.

 

Opbaren

Tijdens het opbaren van mijn zoontje stond de deksel van de mand doelloos in de hoek te wachten op het moment dat we de mand gingen sluiten. Omdat ik dat niet prettig vond heb ik daar rekening mee gehouden in het ontwerp van het nestje. Wanneer je de deksel onder de bak schuift krijg je een hemeltje, waardoor je kindje tijdens het opbaren in een wiegje ligt. De deksel heeft zo een functie gekregen en ligt niet nutteloos te wachten tot je het nestje gaat sluiten. Tevens bevestigd het de geborgenheid die het nestje uitstraalt. Je kindje ligt niet “open en bloot” in de kamer.

nest grijs binnenkant blauwflamingo wieg zij web

 

De striklinten

De linten zijn lang genoeg om er mooie strikken in te maken tijdens het sluiten van het nestje. Maar vind je dat niet mooi, dan kun je er ook een knoop inleggen. Je kan dan de linten afknippen voor een strak geheel en de reststukken eventueel bewaren als tastbare herinnering. Mocht het nestje tussentijds dicht moeten, bijvoorbeeld tijdens vervoer, dan kun je de linten om de sluitingen heen draaien. De deksel blijft dan stevig genoeg zitten en de linten zijn heel makkelijk weer los te maken. Er zijn verschillende manieren om de linten te strikken, probeer zelf uit wat het beste bij je past en wat je het mooiste vindt.

 

Stukje geschiedenis over het ei

In de kunst staat het ei (struisvogelei) symbool voor Maria. Voor haar maagdelijkheid, maar ook voor haar vruchtbaarheid.

In de cultuurgeschiedenis staat het ei voor geboorte, wedergeboorte, het leven en de oneindigheid. Het ei staat voor het nieuwe leven, maar ook voor rouw, en zo komt alles samen.